Drishti: keer je blik naar binnen

drishti yoga

De ogen zijn de spiegels van de ziel, zo luidt het gezegde. Deze uitspraak komt overeen met het doel van de drishti tijdens de yogahoudingen (asana’s). Drishti is een zachte starende blik gericht op één punt, om zo de geest tot rust te brengen en de aandacht in jezelf te houden. Een rustige blik is dus een rustige ziel.

Leer luisteren naar wat je lichaam aangeeft

Wij mensen zijn heel visueel ingesteld. Ons zicht is een van de belangrijkste zintuigen om de wereld om ons heen op te nemen. Behalve dat dit heel handig is, kan het ook afleiden van wat er in onszelf en in het nu gebeurt. Misschien ben jij een super yogi, maar voor alle anderen: Sta je wel eens op je yogamat en duw je jezelf toch wat verder, omdat degene naast je zijn neus tussen zijn knieën heeft? Dit is heel menselijk en bijna iederen doet het wel eens, alleen ben je op dat moment geen yoga aan het doen. Yoga is naar binnen keren, luisteren naar je lijf en de geest tot rust brengen. De houding – of wat anderen doen – is daar altijd ondergeschikt aan.

Patanjali

Zoals Patanjali ons duizenden jaren geleden al leerde, kunnen we pas komen tot yoga (het tot rust brengen van de geest en verbinding voelen met alles om ons heen) als alle zintuigen naar binnen gekeerd zijn. Patanjali beschrijft in één van de oudste yoga geschriften acht stappen om tot yoga te komen. Het het proces van het terugtrekken van de zintuigen is de vijfde stap. De drishti helpt daarbij. Door het zicht naar binnen te brengen sluit je je af voor wat er om je heen gebeurt. Je laat je hierdoor niet meer leiden door je omgeving en leert luisteren naar je eigen grenzen en mogelijkheden. Iets waar je heel veel aan hebt… ook als je van je mat afstapt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.