In actie tijdens Week van de Werkstress

werkstress

Wist je dat een derde van het ziekteverzuim wordt veroorzaakt door stress? “Daarmee is stress op de werkvloer het grootste beroepsrisico in ons land”, concludeert het Ministerie van SZW. De Week van de Werkstress is dus geen overbodige luxe. Het doel van deze week is zoveel mogelijk landelijke aandacht te krijgen voor thematiek van werkstress. Bij veel bedrijven worden volgende week – 16 t/m 20 november – activiteiten georganiseerd om stress bespreekbaar te maken en te reduceren.

Bewustzijn

Wij vinden het erg belangrijk dat er meer bewustzijn gecreëerd wordt rondom het thema stress. We dragen dan ook graag ons steentje bij volgende week. Vanuit de yoga en mindfulness kunnen er simpele technieken ingezet worden om stress te leren herkennen en verminderen. En dat hoeft helemaal niet zweverig te zijn. Dinsdag 17 november hopen wij mensen hiermee te inspireren tijdens de Vitaliteitsbattle en bij EY, waar we op vier vestigingen stoelyoga sessies geven.

Contrast

Er lijkt iets geks gaande in de arbeidsmarkt. Aan de ene kant word de werkdruk steeds hoger. Werknemers worden geacht flexibel te zijn, krijgen niet meer zo snel een vast contract en burn-out klachten onder jongeren komen steeds vaker voor. Tegelijkertijd realiseren werkgevers zich dat dit geen goede ontwikkeling is en ook nog eens veel geld kost. Hierdoor hebben wij bestaansrecht: steeds vaker worden er activiteiten als yoga en mindfulness ingezet om medewerkers fit en tevreden te houden. Een hele goede ontwikkeling. Het is daarnaast alleen ook heel belangrijk dat er op de werkplek dingen veranderen.

Op weg naar een betere arbeidsomgeving

Kim Putters, directeur van het Sociaal Cultureel Planbureau stelt in een opiniestuk in het FD dat sociale steun van collega’s en leidinggevende heel belangrijk is in het voorkomen van burn-outs. Ook het hebben van meer autonomie in het werk, door bijvoorbeeld te telewerken, kan een bepalende factor zijn. Tot slot benoemt hij nog een heel belangrijk punt: de status van ‘druk zijn’ zou van zijn voetstuk mogen vallen. En dat is gelijk ook de lastigste verandering… verander de mentaliteit binnen het bedrijfsleven maar eens!

Lichtpuntje

Toch zijn wij totaal niet somber over de toekomst. Evenementen als de Week van de Werkstress geven aan dat er iets aan het veranderen is. Wij doen er alles aan om die verandering kracht bij te zetten. Op naar een gezonde, vitale arbeidsmarkt! En wie weet zien we je volgende week wel ergens in het land.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.